17 Perisai Syaitan (Kedua)

Agak lama rasanya tak memperbaharui kandungan blog. Berikut merupakan sambungan perisai diri untuk menghadapi Iblis la'natullah.


Perisai Kesebelas: Azan

Perisai Kedua Belas: Doa Masuk Masjid

Perisai Ketiga Belas: Doa Keluar Masjid

Perisai Keempat Belas: Wudhuk dan solat, samada ketika marah atau saat datangnya syahwat, semua itu akan memadamkan bara marah dan syahwat.

Perisai Kelima Belas: Mentaati Allah dan Rasulullah s.a.w., meninggalkan melihat yang lebih-lebih (usya-usya), cakap, makan dan lebih pergaulannya dengan orang (melampau).

Perisai Keenam Belas: Membersihkan rumah daripada gambar (makhluk hidup, khasnya yang digantung), patung-patung, anjing dan loceng-loceng.

Perisai Ketujuh Belas: Menjauhi tempat tinggal jin dan Syaitan seperti tempat-tempat najis, tempat buang sampah, tempat-tempat yang kosong daripada manusia seperti gurun, tepi-tepi pantai, tempat ternak unta dan sebagainya.


Segala rujukan adalah sepertimana berikut:

  1. ما يعتصم به العبد من الشيطان, mungkin karya yang ditulis oleh Ibnu Qayyim, bukunya mengenai sihir, tapi yang pastinya halamannya adalah bermula dari muka surat 392-395.

P/s: Moga apa yang dibawa ini memberi kita peringatan untuk kita menjadikan perisai diri daripada terjerumus dengan godaan Syaitan, InsyaAllah, sesungguhnya Syaitan telah berjanji dia akan berterusan menghasut anak Adam ke arah kefasadan.

Ya Allah berikanlah kami perlindungan daripada tipu daya Syaitan, janganlah kiranya kami terperangkap dalam godaan Iblis ini.0 Bila bijak pandai berbicara!:

 
Dibawah Pantauan Blogger | Hakcipta Terpelihara Rumzan | Khas Buat RumzanGanung © 2009 | Resolution: 1024x768px | Gunakan: Google Chrome | Top