Anda Mahu Berzina?


Maksudnya: “Daripada Abi Umamah, bahawa ada seorang pemuda datang kepada Rasulullah s.a.w, seraya berkata, “Wahai Rasulullah, izinkanlah aku untuk melakukan zina”. Maka sejumlah orang terus menghampiri pemuda itu dan memarahinya, lalu mereka berkata, “Diam kamu!” Maka berkatalah Rasulullah s.a.w, “Dekatkanlah pemuda itu (kepadaku)”. Lalu baginda berkata kepadanya, “Duduklah!” Maka pemuda itupun duduk. “Apakah kamu suka seseorang berzina dengan ibumu?” Tanya Rasulullah s.a.w. Pemuda itu menjawab, “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu”. Rasulullah s.a.w. bersabda, “Begitu pula orang lain, tidak ada yang suka ibunya berzina dengan orang lain”. “Apakah kamu suka seseorang berzina dengan anak perempuanmu?” tanya Rasulullah s.a.w. pemuda itu menjawab, “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu”. Rasulullah s.a.w bersabda, “Demikian juga orang lain, tidak ada yang suka anak perempuannya berzina”. “Apakah kamu suka seseorang berzina dengan saudari perempuanmu?” Tanya Rasulullah s.a.w. Pemuda itu menjawab, “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu”. Rasulullah s.a.w berkata, “Begitu pula orang lain, tidak ada yang suka saudari perempuannya berzina dengan orang lain”. Apakah kamu suka seseorang berzina dengan saudara perempuan ayahmu?” tanya Rasulullah s.a.w. Pemuda itu menjawab, “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu”. Rasulullah s.a.w bersabda, “Begitu juga orang lain, tidak ada yang suka saudara perempuan ayahnya berzina dengan orang lain”. “Apakah kamu suka seseorang berzina dengan saudara perempuan ibumu?” tanya Rasulullah s.a.w. Pemuda itu menjawab, “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu”. Rasulullah s.a.w berkata, “Demikian juga orang lain, tidak ada yang suka saudari ibunya berzina dengan orang lain”. Lalu Rasulullah s.a.w meletakkan tangan baginda ke atas tubuh pemuda itu dan berdoa: “Ya Allah ampunilah dosa-dosanya, bersihkanlah hatinya dan peliharalah kemaluannya”. Perawi berkata, “Setelah kejadian tersebut, pemuda itu tidak lagi menoleh kepada sesuatu apapun (yang diharamkan)”. (al-Musnad Ahmad, no. 22,112, sanadnya sahih).


P/s: Jika kita tak mahu sesuatu itu terjadi pada diri kita, orang lain sama juga sebagaimana kita.


Ya Allah, peliharalah diri ini daripada melakukan perkara-perkara yang mampu merosakkan kami, jagalah pandangan, kemaluan kami daripada perkara keji yang menyebabkan kami menjadi di kalangan mereka yang menyesal di kemudian hari!

3 Bila bijak pandai berbicara!:

التميز المثالي said...


شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

التميز المثالي said...


شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيفالتميز المثالي said...


خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

 
Dibawah Pantauan Blogger | Hakcipta Terpelihara Rumzan | Khas Buat RumzanGanung © 2009 | Resolution: 1024x768px | Gunakan: Google Chrome | Top